Soupeři se proti nám budou chtít vytáhnout, uvědomuje si brankář dorostu Tobiáš Sýkora

Předevčírem

První soutěžní měsíc za sebou má plzeňský dorost. Ten letos čelí soupeřům jako úřadující mistr ve své kategorii, což je pro protivníky vždy motivace navíc. Třetí vítěznou čárku udělali svěřenci trenéra Pavla Štulce v neděli v náročném zápase proti Berounu. Tým podržel brankář Tobiáš Sýkora, který uhájil čisté konto. Právě s ním jsme probrali start ročníku v podání dorosteneckého celku. Řeč přišla i na zápas A-týmu v Letohradu, kde plnil roli brankářské dvojky, nebo na nedávný mládežnický šampionát v Žilině.

Tobiáši, s dorostem jste zatím odehráli tři zápasy. Všechny s vítězným koncem. Jak zatím vnímáš start sezóny? Co vám funguje, na čem je třeba zapracovat?
Do nové sezóny jsme vstoupili s obměněným týmem a jsem rád, že vítězně. S klukama, co přišli ze starších žáků, začínáme tvořit čím dál lepší kolektiv a věřím, že se brzy i sehrajeme.

Do sezóny jste vstoupili jako úřadující mistr. Cítíš, že se proti vám teď soupeři chtějí vytáhnout nebo je loňský úspěch už v tomhle směru zapomenut?
Pro nás zapomenut není a nikdy nebude. Myslím, že to tak vidí i soupeři, kteří se na nás budou chtít vždycky vytáhnout a uloupit nám nějaké body.

V neděli jste zdolali Beroun 3:0. Třetí gól padl až v 41. minutě. Na tebe mířilo "jen" 12 střel. Jak prožíváš takové zápasy? Zvlášť během pasáží, kdy je brankář spíš divákem...
Na Beroun jsme se připravovali jako na silného soupeře, nevěděli jsme co od nich můžeme očekávat. Hrálo se velmi vyrovnané utkání se šťastným koncem pro nás. Občas bývají zápasy, kdy jsme my gólmani "jako diváci". O to víc se musíme soustředit a být ve střehu, abychom nedostali nějaký nešťastný gól.

V sobotu jsi cestoval s A-týmem jako druhý gólman do Letohradu. Jaká byla tato zkušenost? Co ti ukázal hokejbal v nejvyšší soutěži?
Na sobotní zápas v Letohradu jsem se těšil. Chlapi mě přivítali do týmu velice vlídně, je tam dobrá parta. Byl to pro mě velký zážitek - rychlý, vyrovnaný a kvalitní hokejbal.

Kryl jsi záda Vítu Čapkovi, který měl v zápase spoustu práce. Měli jste čas některé zápasové situace probrat? Kde bys jako brankářský kolega viděl jeho největší přednosti v daném zápase?
S Vítkem jsme moc možností na probírání situací neměli, ale vždy jsem ho za jeho zákroky pochválil. V zápase se mi líbila jeho koncentrovanost, zmíněné zákroky a likvidace trestného střílení.

Vrátíme-li se na úplný konec loňské sezóny, dojdeme k MS juniorů v Žilině, kde jsme tě mohli vidět v dresu Česka U16 White. Do prvního zápasu jste šli proti Česku U16 Red, za které chytal tvůj dlouholetý parťák Jindra Hošek? Jak jste zápas proti sobě prožívali? Proběhlo nějaké hecování?
Když jsme s Jindrou zjistili, že budeme proti sobě chytat, tak pár srandiček samozřejmě , ale hned před zápasem jsme zapomněli, že proti sobě chytáme a soustředili jsme se jen na sebe. Každý chtěl vyhrát.

Medaili jste ze Žiliny sice nepřivezli. Zejména zápasy proti Slovensku a zámořským týmům ale musely být samy o sobě zážitkem. Jak vzpomínáš s odstupem času na žilinský šampionát?
MS v Žilině bylo pro mě obrovským zážitkem a zkušeností. Moc jsem si to užil, velice rád na to vzpomínám. Tajně jsem doufal, že bychom mohli získat nějakou medaili, protože jako tým WHITE jsme fungovali výborně.

V klubu HBC Plzeň jsi vyrostl od přípravky. Máš nějakou radu pro mladé gólmany, kteří čtou tento rozhovor a chtěli by jít v tvých stopách?
Jsem rád, že jsem mohl vyrůstat v HBC Plzeň už od přípravky, protože to je velice kvalitní klub, který mě hodně naučil. Mladým gólmanům bych chtěl vzkázat, aby vše dělali na 100 % a s velkým srdcem směrem k týmu. Jen tak je to bude bavit a budou mít radost ze hry.